Пържени кюфтенца ~ ...A Spoonful of Happiness

събота, 22 март 2014 г.

Здравейте! Напоследък за съжаление имам страшно много задачи и ужасно малко време. Чакам с нетърпение лятното часово време за да мога да си открадвам и по някой друг лъч от хубавата и естествена дневна светлина. Не че си имам изкуствено осветление /като изключим светкавицата на не дотам добрия ми фотоапарт/, но се опитвам да извлека максималното винаги. Днес ще ви покажа как да си направите много бързо сочни и пухкави пържени кюфтенца, а след това отивам да измия чиниите.

Какво ще трябва да си набавите:


♨  500гр кайма
♨  Фикс на Пикантина за пържени кюфтета и кайма
♨  1 голяма глава лук
♨  Галета
♨  Кимион, чубрица, джоджен
♨  Сода

Начин на приготвяне: 

Първо искам да направя уговорката, че за хубави пържени кюфтета каймата е много важна /особено чистата кайма през примеси/, но когато нямате възможност и време да намерите хубава всеки път, когато ви се дояде - не се притеснявайте. Тайната на пържените кюфтета не е в продуктите, които слагате, дали ги печете в тиган или тенджерка и колко подправки слагате, а желанието, което влагате. Това прави кюфтенцата наистина вкусни. 
Откакто на пазара пуснаха различните миксове на Пикантина и Маги започнахме да хапваме кюфтенца много често, тъй като стават изключително бързо и са много вкусни. Точно този начин на приготвяне /с малко промени от моя страна/ ще ви покажа днес, понеже съм сигурна, че другия го знаете всички.

1. Първата стъпка е да си приготвим сместа за кюфтенцата. Изсипваме съдържанието на фикса в тавичка /нормално голяма за да може да омесим нормално каймата/. След това заливаме съдържанието на пакета със 100 мл студена вода или прясно мляко като едновременно разбъркваме сместа до сгъстяване. Аз слагам малко сода на върха на чаена лъжичка във водата - стават много пухкави и не се свиват. Оставяме да поседи така 5 минути.

 2.  Добавяме нарязания на много ситно лук и хубаво го омесваме с каймата. 

 3. Слагаме половин чаена лъжичка кимион и чубрица на вкус. Обичам да слагам и джоджен, защото придава невероятен вкус на кюфтетата. След това прибавям каймата като процедирам по следния начин - слагам едното парче, хубаво го омесвам и след това добавям другото за да може да се смесят качествено и двете. /препоръчително е да оставите сместа да престои 5-10 мин в хладилника, преди да оформите кюфтетата/. Другото важно нещо е, когато се омесва каймата, ръцете да се потапят от време на време в студена вода - обикновена или газирана, защото водата ги прави сочни.

4.  Когато каймата бъде омесена, се оформят кюфтетата, като ръцете се потапят във вода за да не залепват и се потупват на пръстите, а не на дланта. Стремим се да са дебели около 1 пръст и да не са твърде сплескани. Хубаво е и да не са много малки за да не станат прекалено сухи. След това се овалват в галета и са готови за пържене.
Овалването за мен е задължително в галета. Галетата прави тънка коричка и не позволява на соковете да изтекат. Затова остават сочни.
 
5.  Има два начина, по които може да се изпържат кюфтета. Единият е традиционният в тиган със средно количество олио и малко сол, като е важно да се обръщат начесто. Другият начин е в обикновена тенджерка като се слага олио до средата на кюфтетата и отново се обръщат по-често. Много е важно да се пържат на средна температура за да не се запекат твърде бързо отвън, а отвътре да са сурови. Може и във фурна да се наредят и така да се изпечат. Пак е много вкусно, а и е по- здравословно.

 С тази стъпка нашите кюфтенца са готови. С преседяването на сместа и после на омесената кайма, цялото им приготвяне отнема не повече от 20 минути, а  самото пържене още 10тина. С 500гр кайма при мен се получиха около 12-13 кюфтета при положение, че съм ги правила малко по-големи от обичайното.

Благодаря ви, че отделихте от своето време да прочетете днешната ми рецепта. Не съм сигурна, че знам тайната на най-вкусните пържени кюфтета, но знам едно - дори да направиш най-вкусното нещо на света, когато няма с кого да го споделиш, то губи своята магия. Затова обичайте се и се наслаждавайте на всичко. Храната е само бонус към това. :)

Tagged:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org