Как бързо се реже лук на ситно ~ ...A Spoonful of Happiness

събота, 1 март 2014 г.

Честита Баба Марта, момичета и момчета !  
Пожелавам Ви на този хубав празник да сте живи и здрави, много щастливи, обичани и ценени. Нека усмивката никога да не слиза от вашите лица и доброто да не си отива от вашите сърца! Обичам ви! ******************************************************
За днес съм ви подготвила един съвет как бързо да нарежете лук на ситно. Лука го има в почти всяко блюдо и бързото му приготвяне /особено докато правите снимки и в кухнята е хаос/ е нещо необходимо. И без сълзи!


Какво ще ни е необходимо:
1.  Един широк остър нож
2.  Колкото си искаме лук
3.  Малко желание
4.  Чешма в близост
***************************** 
Първо трябва да обелим лука. За да обелите главата по-лесно, първо я разрежете на две през сърцевината, и след това обелете двете половини по отделно. Другият вариант е да отрежете мустачките от двата края, да я обелите и отново да разрежете главата на две през сърцевината.

1. Поставете парчетата върху дъска за рязане с отрязаната част надолу. Нека широката част сочи навън. Придържайте внимателно с пръстите си, без те да „стърчат“ над лука. Първото, което ще направим е един разрез от страни /успоредно на дъската за рязане/ като не стигаме до края за да не се разпадне главата и да седи на място при рязането.

 2. Следващата стъпка е да направим разрез перпендикулярно на дъската /което ще рече както си лежи лука разреза трябва да е върху надупената част/ в средата на главата. Отново не режем от края, а малко по-навътре /половин пръст/ за да може главата да седи цяла.

 3. След като сме направили основния разрез в средата правим същите разрези до края на глава /от ляво и от дясно/ като се стремим да са на малки и равни разстояния един от друг. /не забравяйте да режете малко по-навътре - парчетата трябва да седят закрепени едно към друго/.

4.  Ако всичко сте направили правилно до тук тази стъпка и изключително лесна. Придържайки внимателно лука с ръка, го режете като в зависимост колко място оставате от единия разрез до другия, това ще определи и големината на парчетата. Когато стигнете до края на лука, неразрязаната част /която е съвсем в края на лука/ може да изхвърлите или да я обърнете наобратно и да я нарежете и нея.

Всъщност става много по-бързо и лесно, а многото текст е защото искам да ви обясня максимално ясно какво трябва да се направи, за да може когато го правите бързо да сте наясно с всички стъпки. Благодаря ви и успех в рязането на нашия приятел лука.


Прилагам Ви и някои полезни съвети /не са измислени от мен/ при рязането на лук, които може да са ви от полза:

Как да режем лук без сълзи? 
1. Режете лука под течаща вода или под вода, макар че това не е особено практично.
2. Намокрете ръцете, лука и ножа преди рязане. Това намалява лютивия ефект, защото част от газа реагира с влагата и не достига до очите. Тази реакция оставя аромат, който може да се отстрани с лимон.
3. Ползвайте по-остър нож. Той ще разпука по-малко клетки и дразнението на очите ще е по-слабо.
4. Охладете лука за известно време в хладилник. Това също спомага да се намали дразненето на очите, тъй като по-ниската температура забавя действието на ензимите и дифузията на газа. 

Как да се отървем от миризмата на лук ? 

1. Миризмата на кромид лук се премахва от ръцете, ако ги натъркаме с утайка от кафе, одеколон или 90-процентов алкохол (а миризмата на риба - ако ги намажем с оцет или ги измием с много солена вода).
2. Мирисът на лук и чесън от устата лесно се премахва, като изядем няколко орехови ядки или корен от магданоз.

Други полезни съвети?  

1. Отрязаните половинки лук не изсъхват, ако ги захлупим с отрязаната страна в чиния, покрита с пласт сол. Има и друг начин за запазване свежестта - като отрязаното място намажем с олио или друга мазнина.
2. Лукът ще уври лесно, ако няколко минути го държим във вряла вода с малко сода бикарбонат. След това отцеждаме и заливаме със студена вода. Варим на умерен огън. Държаният във вода със сода бикарбонат лук лесно ще се запържи, ако след отцеждането го нарежем и сложим веднага в мазнина.
3. Замразеният лук не се размразява, а се слага направо в ястието. Така вкусът и хранителните му качества не се променят. 
4. За да бъдат оцветени в кафяво твърдо сварените яйца, достатъч­но е по време на варене­то във водата да доба­вим няколко люспи лук. 
5. За да не люти много лукът в салата­та, след като го на­режем на филийки, го посипваме със сол. Следчетири-пет минути изплакваме резенчетата със студе­на вода.
6. Когато за салата използваме воден лук, предварително го накис­ваме за четири-пет мину­ти в студена вода. След то­ва го нарязваме не на фи­лийки, а напречно (на кръгчета). 
7. Лук за гарнитура се приготвя, като го нарязва­ме на кръгчета, които леко овалваме в браш­но, смесено с малко сол. След това го пър­жим в загрятата мазнина. Така изпържени­ят лук запазва формата си.
8. Ако искаме в задушено ястие главичките лук да останат цели, преди да ги сложим в ястието, с остър нож правим в горната част на всяка от тях прорези във формата на кръст, дълбоки половин сантиметър.

Tagged:

1 коментар:

  1. Чудесни съвети! А аз пък си слагам лука в камерата или хладилника за 10-15 минути, тъкмо докато приготвя всичко :)

    ОтговорИзтриване

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org