Леща - яхния ~ ...A Spoonful of Happiness

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Здравейте всички Вие, обичащи лещата малки и големи хора. Наскоро осъзнах, че в блога ми липсва рецепта за едно от най-популярните и обичани ястия у нас- леща яхния. Веднага взимам мерки и се поправям. Лещата, подобно на боба, е традиционен продукт за българската национална кухня. Днес ще ви покажа начина, по който аз я приготвям. Дали той ще ви допадне, времето ще покаже. Приготвя се много лесно и сравнително бързо като може да се приготвя със или без запръжка.

 Продукти:

♨   250гр. леща
  2 моркова
♨   1 глава и половина лук
♨   Доматено пюре
♨   4-5 скилидки чесън
♨   Подправка за бобени ястия
♨   Пикантина
♨   Магданоз на прах
♨   Сол       


    
********************************
 Как да си я приготвите:

1.  Изчистете лещата и я сложете в тенджера. Залейте я с малко вода, колкото да бъде покрита.
 2. Оставете лещата да поври, след което я отцедете от водата и я залейте с нова чиста вода. Върнете тенджерата на котлона. Излейте така поне 2 води. След като приключи изливането на водите, долейте вода като оставите 2-3 пръста от края на тенджерата /4тата снимка/.


3.  Когато водичката заври /не усилвайте котлона, за да не разварите зрънцата - на 3-4-та степен е съвсем достатъчно/ се добавя ситно наразяният лук, морковите и се посолява.

4. Опитвайте лещата от време на време. Когато усетите, че е почти готова е ред на подправките. Аз слагам по една супена или две кафени лъжички пикантина, подправка за бобени ястия и магданоз на прах, но може да експерементирате /примерно с чубрица, мащерка или друга ароматна подправка/. 



5.След още 10-тина минути се добавя доматеното пюре 50мл /или седем-осем супени лъжички/, а след още 5 минути разрязаните наполовина 4-5 скилидки чесън и пресен магданоз по желание.
Пробва се лещата и когато е сварена напълно се маха от котлона. Ето и готовата леща, която на този етап е по-скоро леща-чорба, отколкото леща-яхния.

 Внимание! 
След като лещата е сварена и всички продукти са готови преминавам към запръжката. Аз обичам и правя лещата и по двата начина, но в случая исках да покажа и двата така, че за хората, които не обичат запръжка, просто да пропуснат тази стъпка. Благодаря.

****************************
Продукти за запръжката:

♆  Брашно
♆  Червен пипер
♆  Олио

 Как се прави?   
След като махнем лещата от котлона в един дълбок тиган слагаме около 3-4 супени лъжици олио.

Слагаме на котлона и добавяме 1-2 супени лъжици брашно в зависимост от това колко искаме да се сгъсти лещата. Добавяме и 2 кафени лъжици червен пипер като бъркаме непрекъснато докато не се получи еднородна средно сгъстена смес.


!!! За следващата стъпка ни е необходима помощ от приятел или доста сръчни две ръце. !!!
Добрата запръжка за мен става когато с един черпак постепенно от тенджерата се сипва леща в тигана като сместа в тигана се бърка непрекъснато и така докато се прехвърли цялата леща от единия съд в другия. Оставяме лещата още малко да се позапържи в котлона, посоляваме и отново /ако искаме и ни е по-удобно може да върнем лещата в тенджерата/. Както знаете принципно запръжката се прави като се слага олиото на котлона леко да се затопли, добавя се брашното и червения пипер, разбърква се хубаво, добавя се в лещата и разбърквайки я добре се оставя да покъкри още малко. Аз обаче предпочитам цялата леща буквално да мине "през" запръжката, защото става по-плътна и гъста, а и приятелят ми я обича повече така.

Когато сме прехвърлили цялата леща в тенджерата, разбъркваме всичко хубаво и внимателно и сме готови да сервираме.
Ако обичате по-гъста леща не слагайте много вода /и обратно, разбира се/. Ако обичате по-пикантни храни сложете малко червен лют пипер или стрита люта чушка. За по-добър вкус на лещата при запръжката сложете малко повече олио и червен пипер. И в крайна сметка лещата може да се направи по 100 различни начина и да бъде различна всеки път. 
!!! И помнете, че може би със запръжка става по-вкусно, но определено без пържене е по здравословно. !!!

Благодаря Ви и добър апетит!

Tagged:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org