Варени картофи с кашкавал и чубрица ~ ...A Spoonful of Happiness

събота, 22 февруари 2014 г.

Привет! Тези дни не мога да се нарадвам на прекрасното време. За съжаление колкото повече ми се седи под топлото слънце, толкова по-малко ми се седи пред топлата печка. Затова основната ми задача е да приготвя нещо бързо и засищащо, което да ме държи възможно най-малко време пред семейното "огнище".  И тъй като така се случи, че една кулинарна майсторка ми беше дала преди време една подходяща рецепта, реших да я пробвам и да я споделя с вас. А ето и как да приготвите варените картофки с кашкавал и чубрица, който станаха постоянен гост на моята маса.

Продукти:

  6-7 еднакви по големина картофи /в зависимост от съда/
  Кашкавал
  Чубрица, самардала или друга подправка по ваш вкус
  Масло или маргарин
  Сол

 Начин на приготвяне:

1. Първата стъпка е да сварим картофите. Има два начина, по които може да се приготвят като аз лично ви препоръчвам втория.

Измийте необелените картофи хубаво, сложете ги в средно-голяма тенджерка и ги варете на средно-силен огън докато станат готови /проверяват се с вилица и когато с нея лесно може да се продупчи картофа, значи са готови/. Обелвате ги внимателно с ръце /не с белачка/. Този начин отнема малко повече време заради последващото белене, но има по-малък шанс картофите да се начупят при варенето или проверяването.

Вторият начин е да обелите първо картофите. След това отново ги измивате и ги слагате в тенджерката. Варят се на малко по-слаба температура от горният начин, за да не се разпаднат на малки парченца. Изкачва се 30 минути и тогава чак може да се проверява с вилицата като е много важно да се внимава да не се разчупят при забождането. При този начин картофите са по крехки и по-лесно може да се натрошат, но ако внимавате няма да има проблем и ще си спестите беленето.


2. Вече сварените картофи се нарязват на две /по средата/ и после по още един път в краищата /подобно на надупените картофи/ за да изглежат като големи щайбички и се намазват с масло /може да се замени с маргарин/.

3. Отгоре се нареждат парченца кашкавал, посоляват се и се пускат в микровълновата /от 30 секунди до 1 минута/ за да се разтопи кашавала и да покрие картофчетата. Аз обичам кашкавала да седи леко твърд и затова не го пускам на максималното време, но и другият вариант става много приятен. На този етап може да добавите и малко шунка или бекон, които сте запекли предварително.

Ето как трябва да изглеждат картофчетата след като сме разтопили кашкавала /в случая средно разтопен кашкавал/:

4. Следващата и последна стъпка е да посолим с чубрицата, която ще придаде страхотен аромат и вкус на нашите картофи. Друга интересна, но по-рядко използвана подправка за различни картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи. 

Варените картофи са чудесен вариант за бързо и същевременно засищащо предястие. Кашкавала може да се комбинира с шунка или бекон, може да се добавят различни подправки или картофите да се запекат във фурната до придобиване на лека коричка. Изборът е ваш, а вкусният резултат е гарантиран.
„Човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво.“ Вирджиния Улф

Tagged:

1 коментар:

  1. Браво Мими. Съвсем ги бях забравила тези картофки, а са толкова вкусни. Харесва ми, че си добавила чубрица - със сигурност ще ги пробваме. Това е чудесен вариант за вечеря през седмицата - бързо, лесно, че и без консерванти, и разни други ненужни неща.
    Поздрави и прегръдки.

    ОтговорИзтриване

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org