Мусака от тиквички с кайма ~ ...A Spoonful of Happiness

петък, 21 февруари 2014 г.

За днес съм Ви приготвила един малко по-различен вариант на класическо ястие - мусака, което ще приготвим с тиквички и ориз вместо картофи. Също така както виждате няма заливка или някаква специална форма, така че се приготвя доста бързо и неангажиращо. И тъй като ястието е много леко и ароматно, горещо ви го препоръчвам, особено когато има пресни и хубави тиквички на пазара /защото аз използвам консервирани тиквички, които приготвяме за зимнина/. Вижте как да приготвите мусаката от тиквички с кайма и ориз. Надявам се да Ви хареса.

Продукти:

§  2 буркана тиквички или кг и половина пресни
§  200гр ориз
§  250гр кайма
§  1 глава лук
§  1 домат или половин буркан домати на кубчета
§  Червен пипер
§  Сол
§  Пикантина
§  Черен пипер
§  Чубрица
§  Олио
§  Копър

Начин на приготвяне:

Първо хубаво изчистваме ориза и го измиваме. Който следи моя блог сигурно знае правилото за 7-те пъти миене на ориза, докато водата стане прозрачна. Това се прави за да падне нишестето, но аз съм забелязала, че след като съм го измила вероятността да се слепне е много малка.

След това в тиган, запържваме каймата, като внимателно я раздробяваме, докато не стане почти готова и малките парченца се позапекат и зачерват. Внимавайте да не ги опечете прекалено много, защото ще се добавя лук и ориз, за което ще е необходимо още някакво време.

Прибавяме лука, позапържваме докато омекне и добавяме ориза и червения пипер. Посоляваме. Когато ориза стане прозрачен и всичко се запържи хубаво, изгасваме котлона.
Изсипваме съдържанието на тигана в тава. Аз винаги използвам най-дълбоката тава, защото, ако тавата е по-плитка, когато се надуе и стане готов ориза, има голяма вероятност да прелее от тавата или да не може да се долее вода при нужда.

Слагаме тиквичките, ако са пресни, нарязани на кубчета, ако са от буркан ги прецеждаме и изсипваме. Доматите нарязваме на малки кубчета, като махаме обелката. Ако са в буркан готови просто ще ги добавим към другите неща в тавата.

Добавяме подправките като не прекаляваме със солените /сол, пикантина/, защото има шанс ястието ни да се пресоли. На този етап може вътре да се сложи копър, ако е на прах. Ако е пресен, по-добрият вариант е отгоре, след като е готова мусаката.
Прибавяме съвсем малко олио. Наливаме 4-5 чаши вода и запичаме във фурната до готовност. Пече се на 220 градуса по средата с вентилатор.

На мойте тиквички им отне около 45 минути да станат готови, но аз ги проверявах от време на време. Най-добрият вариант е да следите водата и когато почти се изпари и мусаката се запече отгоре леко, да я пробвате и ако всичко сготвено, значи е готова. Ако пък им е малко водичката и видите, че се е изпарила, но мусаката не е готова, доливате още малко. Времето е строго индивидуално за всяка печка и не искам да се ангажирам с минути и часове, за да не ви подведа без да искам. Когато тиквичките са готови, може да им сложите пресен копър на вкус /ако обичате разбира се/.
Благодаря Ви, че бяхте с мен днес и дано съм Ви била полезна.
„Готварството не е химия. То е изкуство. То изисква инстинкт и вкус, а не точни мерки.“ Марсел Булестин, френски ресторантьор

Tagged:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org