Привет! Тези дни не мога да се нарадвам на прекрасното време. За съжаление колкото повече ми се седи под топлото слънце, толкова по-малко ми се седи пред топлата печка. Затова основната ми задача е да приготвя нещо бързо и засищащо, което да ме държи възможно най-малко време пред семейното "огнище". И тъй като така се случи, че една кулинарна майсторка ми беше дала преди време една подходяща рецепта, реших да я пробвам и да я споделя с вас. А ето и как да приготвите варените картофки с кашкавал и чубрица, който станаха постоянен гост на моята маса.
Продукти:
✓ 6-7 еднакви по големина картофи /в зависимост от съда/
✓ Кашкавал
✓ Чубрица, самардала или друга подправка по ваш вкус
✓ Масло или маргарин
✓ Сол
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка е да сварим картофите. Има два начина, по които може да се приготвят като аз лично ви препоръчвам втория.
☒ Измийте необелените картофи хубаво, сложете ги в средно-голяма тенджерка и ги варете на средно-силен огън докато станат готови /проверяват се с вилица и когато с нея лесно може да се продупчи картофа, значи са готови/. Обелвате ги внимателно с ръце /не с белачка/. Този начин отнема малко повече време заради последващото белене, но има по-малък шанс картофите да се начупят при варенето или проверяването.
☑ Вторият начин е да обелите първо картофите. След това отново ги измивате и ги слагате в тенджерката. Варят се на малко по-слаба температура от горният начин, за да не се разпаднат на малки парченца. Изкачва се 30 минути и тогава чак може да се проверява с вилицата като е много важно да се внимава да не се разчупят при забождането. При този начин картофите са по крехки и по-лесно може да се натрошат, но ако внимавате няма да има проблем и ще си спестите беленето.
Продукти:
✓ 6-7 еднакви по големина картофи /в зависимост от съда/
✓ Кашкавал
✓ Чубрица, самардала или друга подправка по ваш вкус
✓ Масло или маргарин
✓ Сол
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка е да сварим картофите. Има два начина, по които може да се приготвят като аз лично ви препоръчвам втория.
☒ Измийте необелените картофи хубаво, сложете ги в средно-голяма тенджерка и ги варете на средно-силен огън докато станат готови /проверяват се с вилица и когато с нея лесно може да се продупчи картофа, значи са готови/. Обелвате ги внимателно с ръце /не с белачка/. Този начин отнема малко повече време заради последващото белене, но има по-малък шанс картофите да се начупят при варенето или проверяването.
☑ Вторият начин е да обелите първо картофите. След това отново ги измивате и ги слагате в тенджерката. Варят се на малко по-слаба температура от горният начин, за да не се разпаднат на малки парченца. Изкачва се 30 минути и тогава чак може да се проверява с вилицата като е много важно да се внимава да не се разчупят при забождането. При този начин картофите са по крехки и по-лесно може да се натрошат, но ако внимавате няма да има проблем и ще си спестите беленето.
2. Вече сварените картофи се нарязват на две /по средата/ и после по още един път в краищата /подобно на надупените картофи/ за да изглежат като големи щайбички и се намазват с масло /може да се замени с маргарин/.
3. Отгоре се нареждат парченца кашкавал, посоляват се и се пускат в микровълновата /от 30 секунди до 1 минута/ за да се разтопи кашавала и да покрие картофчетата. Аз обичам кашкавала да седи леко твърд и затова не го пускам на максималното време, но и другият вариант става много приятен. На този етап може да добавите и малко шунка или бекон, които сте запекли предварително.
Ето как трябва да изглеждат картофчетата след като сме разтопили кашкавала /в случая средно разтопен кашкавал/:
4. Следващата и последна стъпка е да посолим с чубрицата, която ще придаде страхотен аромат и вкус на нашите картофи. Друга интересна, но по-рядко използвана подправка за различни картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.
Варените картофи са чудесен вариант за бързо и същевременно засищащо предястие. Кашкавала може да се комбинира с шунка или бекон, може да се добавят различни подправки или картофите да се запекат във фурната до придобиване на лека коричка. Изборът е ваш, а вкусният резултат е гарантиран.
„Човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво.“ Вирджиния Улф
Браво Мими. Съвсем ги бях забравила тези картофки, а са толкова вкусни. Харесва ми, че си добавила чубрица - със сигурност ще ги пробваме. Това е чудесен вариант за вечеря през седмицата - бързо, лесно, че и без консерванти, и разни други ненужни неща.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки.