Здравейте всички Вие, обичащи лещата малки и големи хора. Наскоро осъзнах, че в блога ми липсва рецепта за едно от най-популярните и обичани ястия у нас- леща яхния. Веднага взимам мерки и се поправям. Лещата, подобно на боба, е традиционен продукт за българската национална кухня. Днес ще ви покажа начина, по който аз я приготвям. Дали той ще ви допадне, времето ще покаже. Приготвя се много лесно и сравнително бързо като може да се приготвя със или без запръжка.
Продукти:
♨ 250гр. леща
♨ 2 моркова
♨ 1 глава и половина лук
♨ Доматено пюре
♨ 4-5 скилидки чесън
♨ Подправка за бобени ястия
♨ Пикантина
♨ Магданоз на прах
♨ Сол
********************************
Как да си я приготвите:
1. Изчистете лещата и я сложете в тенджера. Залейте я с малко вода, колкото да бъде покрита.
2. Оставете лещата да поври, след което я отцедете от водата и я залейте с нова чиста вода. Върнете тенджерата на котлона. Излейте така поне 2 води. След като приключи изливането на водите, долейте вода като оставите 2-3 пръста от края на тенджерата /4тата снимка/.
3. Когато водичката заври /не усилвайте котлона, за да не разварите зрънцата - на 3-4-та степен е съвсем достатъчно/ се добавя ситно наразяният лук, морковите и се посолява.
4. Опитвайте лещата от време на време. Когато усетите, че е почти готова е ред на подправките. Аз слагам по една супена или две кафени лъжички пикантина, подправка за бобени ястия и магданоз на прах, но може да експерементирате /примерно с чубрица, мащерка или друга ароматна подправка/.
5.След още 10-тина минути се добавя доматеното пюре 50мл /или седем-осем супени лъжички/, а след още 5 минути разрязаните наполовина 4-5 скилидки чесън и пресен магданоз по желание.
Внимание!
След като лещата е сварена и всички продукти са готови преминавам към запръжката. Аз обичам и правя лещата и по двата начина, но в случая исках да покажа и двата така, че за хората, които не обичат запръжка, просто да пропуснат тази стъпка. Благодаря.
****************************
Продукти за запръжката:
♆ Брашно
♆ Червен пипер
♆ Олио
Как се прави?
Продукти:
♨ 250гр. леща
♨ 2 моркова
♨ 1 глава и половина лук
♨ Доматено пюре
♨ 4-5 скилидки чесън
♨ Подправка за бобени ястия
♨ Пикантина
♨ Магданоз на прах
♨ Сол
Как да си я приготвите:
1. Изчистете лещата и я сложете в тенджера. Залейте я с малко вода, колкото да бъде покрита.
2. Оставете лещата да поври, след което я отцедете от водата и я залейте с нова чиста вода. Върнете тенджерата на котлона. Излейте така поне 2 води. След като приключи изливането на водите, долейте вода като оставите 2-3 пръста от края на тенджерата /4тата снимка/.
3. Когато водичката заври /не усилвайте котлона, за да не разварите зрънцата - на 3-4-та степен е съвсем достатъчно/ се добавя ситно наразяният лук, морковите и се посолява.
4. Опитвайте лещата от време на време. Когато усетите, че е почти готова е ред на подправките. Аз слагам по една супена или две кафени лъжички пикантина, подправка за бобени ястия и магданоз на прах, но може да експерементирате /примерно с чубрица, мащерка или друга ароматна подправка/.
5.След още 10-тина минути се добавя доматеното пюре 50мл /или седем-осем супени лъжички/, а след още 5 минути разрязаните наполовина 4-5 скилидки чесън и пресен магданоз по желание.
Пробва се лещата и когато е сварена напълно се маха от котлона. Ето и готовата леща, която на този етап е по-скоро леща-чорба, отколкото леща-яхния.
Внимание!
След като лещата е сварена и всички продукти са готови преминавам към запръжката. Аз обичам и правя лещата и по двата начина, но в случая исках да покажа и двата така, че за хората, които не обичат запръжка, просто да пропуснат тази стъпка. Благодаря.
****************************
Продукти за запръжката:
♆ Брашно
♆ Червен пипер
♆ Олио
Как се прави?
След като махнем лещата от котлона в един дълбок тиган слагаме около 3-4 супени лъжици олио.
Слагаме на котлона и добавяме 1-2 супени лъжици брашно в зависимост от това колко искаме да се сгъсти лещата. Добавяме и 2 кафени лъжици червен пипер като бъркаме непрекъснато докато не се получи еднородна средно сгъстена смес.
!!! За следващата стъпка ни е необходима помощ от приятел или доста сръчни две ръце. !!!
Добрата запръжка за мен става когато с един черпак постепенно от тенджерата се сипва леща в тигана като сместа в тигана се бърка непрекъснато и така докато се прехвърли цялата леща от единия съд в другия. Оставяме лещата още малко да се позапържи в котлона, посоляваме и отново /ако искаме и ни е по-удобно може да върнем лещата в тенджерата/. Както знаете принципно запръжката се прави като се слага олиото на котлона леко да се затопли, добавя се брашното и червения пипер, разбърква се хубаво, добавя се в лещата и разбърквайки я добре се оставя да покъкри още малко. Аз обаче предпочитам цялата леща буквално да мине "през" запръжката, защото става по-плътна и гъста, а и приятелят ми я обича повече така.
Когато сме прехвърлили цялата леща в тенджерата, разбъркваме всичко хубаво и внимателно и сме готови да сервираме.
Ако обичате по-гъста леща не слагайте много вода /и обратно, разбира се/. Ако обичате по-пикантни храни сложете малко червен лют пипер или стрита люта чушка. За по-добър вкус на лещата при запръжката сложете малко повече олио и червен пипер. И в крайна сметка лещата може да се направи по 100 различни начина и да бъде различна всеки път.
!!! И помнете, че може би със запръжка става по-вкусно, но определено без пържене е по здравословно. !!!
Благодаря Ви и добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар