Днес се замислих защо пиша в този блог и установих, че го правя, защото искам да видя как израствам, как се уча и развивам във времето. Точно затова искам да споделям с вас, не само моите кулинарни "шедьоври", а и обикновените, ежедневни неща. Те могат да изглеждат твърде прости и безинтересни, но всеки един от нас е минал и се е научил първо на тях и смятам, че заслужават своето място в този кулинарен дневник на моето развитие в кухнята. Именно поради тази причина с най-голямо удоволствие днес ще ви покажа как да си приготвите един вкусен таратор, гарниран с много настроение.
Продукти:
☑ 4 кисели млека /малък процент/
☑ 2 средно-големи краставици
☑ ½ връзка пресен копър (около 14 гр. листенца)
☑ 4-5 скилидки чесън
☑ Сол
☑ Олио
Как да си го приготвите:
Предварителна обработка на продуктите:
- Краставиците се обелват и нарязват на полумесеци или на триъгълничета. Чесъна се пресова, а ако не разполагате с преса, се накълцва на ситно. Копъра също се почиства и нарязва на ситно.
1. Първо изсипвате кофичките с кисело мляко в дълбок съд. След това пълните празните кофички наполовина с вода, хубаво разбърквате за да се разбърка останалато мляко и ги изсипвате и тях в съда. Важно е да гледаме тараторът да не стане прекалено воднист, за това процентите на млякото в случая са от значение. Разбърквате добре.
2. Добавяте олио на око, като след него внимателно разбърквате и чак след това добавяте краставичките.
3. Идва ред и на моя приятел копъра. Нарязаният на ситно копър се добавя към таратора като се стремим количеството му да не предвишава шепа и половина.
4. Аз слагам 5-6 скилидки чесън, защото приятелят ми много го обича, а и е страшно полезен против всякакви грипове. Сега е момента да сложим и сол на вкус като предварително внимателно сме разбъркали всички продукти.
Продукти:
☑ 4 кисели млека /малък процент/
☑ 2 средно-големи краставици
☑ ½ връзка пресен копър (около 14 гр. листенца)
☑ 4-5 скилидки чесън
☑ Сол
☑ Олио
Как да си го приготвите:
Предварителна обработка на продуктите:
- Краставиците се обелват и нарязват на полумесеци или на триъгълничета. Чесъна се пресова, а ако не разполагате с преса, се накълцва на ситно. Копъра също се почиства и нарязва на ситно.
1. Първо изсипвате кофичките с кисело мляко в дълбок съд. След това пълните празните кофички наполовина с вода, хубаво разбърквате за да се разбърка останалато мляко и ги изсипвате и тях в съда. Важно е да гледаме тараторът да не стане прекалено воднист, за това процентите на млякото в случая са от значение. Разбърквате добре.
2. Добавяте олио на око, като след него внимателно разбърквате и чак след това добавяте краставичките.
3. Идва ред и на моя приятел копъра. Нарязаният на ситно копър се добавя към таратора като се стремим количеството му да не предвишава шепа и половина.
4. Аз слагам 5-6 скилидки чесън, защото приятелят ми много го обича, а и е страшно полезен против всякакви грипове. Сега е момента да сложим и сол на вкус като предварително внимателно сме разбъркали всички продукти.
5. Готовия таратор оставяме в хладилника за да изстине.
Много е важно когато сервирате таратора да сложите в него две-три лъжички любов, 2 щипки апетит и добро настроение на вкус. Сложете и шепа начукани орехи за да разнообразите класическия вариант и да му придадете малко по-пролетен привкус. А пък аз в детската градина съм яла таратор с моркови вместо краставици, така че въобще не се притеснявайте да изпробвате различни неща /дори мента вместо копър/.
Да ви е сладко.. и прохладно !
Мими, много се радвам, че ни представяш нещо българско и традиционно. Вярно е че чувството, с което готвиш се предава и на храната. Продължавай да ни радваш, както с дух и традиции, така и с нови кулинарни приключения.
ОтговорИзтриване