Здравейте приятели!
Патладжаните са едни от най-любимите ми зеленчуци. Много вкусни, независимо дали се приготвят на салата или в някое ястие. Затова ви предлагам ви една лесна и вкусна салата, която някой може да нарече кьопоолу, но за мен и семейството ми не е така, защото я приготвяме само с патладжан, майонеза, чесън и е почти кремообразна.
Продукти
✎ 1 кутийка майонеза лека 200гр /ползваме около половината/
✎ 2-3 печени и обелени патладжана
✎ 3-4 скилидки чесън
✎ Сол
✎ 2-3 супени лъжици ситно смлени орехи /по желание/
Начин на приготвяне:
Забележка:
Имайте предвид, че патладжаните са достъпни в магазините целогодишно, но са с най-добро качество от началото на август до края на октомври, когато си е техния сезон. Аз използвам в случая, консервирани такива, в които съм сигурна, че са запазили полезните си съставки.
Предварителна обработка на патладжана:
Измитите и подсушени патладжани се изпичат, и задушават до изстиването им в затворен съд. След това се обелват и нарязват на едро.
1. Първата стъпка е да накълцвам /не пасирам/ с нож обеления патладжан. Това става не като режете патладжана, а с острото на ножа сякаш "удряте" по него и така по цялата му дължина.
2. След това изсипваме патладжана в купичка /удобна за бъркане/ и добавяме половината от майонезата /може и цялата, в зависимост от количеството на патладжана/.
3. Посоляваме, бъркайки постоянно.
4. Добавяме нарязаният на ситно или пресован чесън и отново разбъркваме. Тук може да се добавят и ситно смлените орехите. Аз този път реших да не слагам.
Патладжаните са едни от най-любимите ми зеленчуци. Много вкусни, независимо дали се приготвят на салата или в някое ястие. Затова ви предлагам ви една лесна и вкусна салата, която някой може да нарече кьопоолу, но за мен и семейството ми не е така, защото я приготвяме само с патладжан, майонеза, чесън и е почти кремообразна.
Продукти
✎ 1 кутийка майонеза лека 200гр /ползваме около половината/
✎ 2-3 печени и обелени патладжана
✎ 3-4 скилидки чесън
✎ Сол
✎ 2-3 супени лъжици ситно смлени орехи /по желание/
Начин на приготвяне:
Забележка:
Имайте предвид, че патладжаните са достъпни в магазините целогодишно, но са с най-добро качество от началото на август до края на октомври, когато си е техния сезон. Аз използвам в случая, консервирани такива, в които съм сигурна, че са запазили полезните си съставки.
Предварителна обработка на патладжана:
Измитите и подсушени патладжани се изпичат, и задушават до изстиването им в затворен съд. След това се обелват и нарязват на едро.
1. Първата стъпка е да накълцвам /не пасирам/ с нож обеления патладжан. Това става не като режете патладжана, а с острото на ножа сякаш "удряте" по него и така по цялата му дължина.
2. След това изсипваме патладжана в купичка /удобна за бъркане/ и добавяме половината от майонезата /може и цялата, в зависимост от количеството на патладжана/.
3. Посоляваме, бъркайки постоянно.
4. Добавяме нарязаният на ситно или пресован чесън и отново разбъркваме. Тук може да се добавят и ситно смлените орехите. Аз този път реших да не слагам.
След като сме разбъркали всичко хубаво, оставяме салата да изстине /колкото повече, толкова по-добре/. След това сервираме с много любов и чаша студена ракия.
Готовата салата може да се украси по желание със печена чушка или чушка и домат, варено яйце или както предпочитате.
Готовата салата може да се украси по желание със печена чушка или чушка и домат, варено яйце или както предпочитате.
Благодаря Ви и добър апетит!
Страхотна си Мими. Браво за технологията - не си направила всичко на пюре, което е доста по-лесно и бързо. Така хем текстурата ти е по-добра, хем имаш градация на вкуса. Поздрави.
ОтговорИзтриване