"Червен" ориз със зеленчуци ~ ...A Spoonful of Happiness

петък, 17 януари 2014 г.

Здравейте приятели! Изключително много обичам и почитам ориза. Независимо дали е бял ориз, с месо, със зеленчуци, с гъби, в комбинация с някое от тези или с всички и така нататък. А предвид факта, че съм студентка и водя един прекрасен студентски живот, оризът се превърна в неизменна част от моят живот. Вече не си и помислям да се прибера в квартирата и да нямам поне един пакет ориз, готов да бъде почистен, измит и хвърлен в тавата. Наскоро обаче преоткрих нещо още по-добро и от ориза, а именно сладкият червен пипер. И откакто го намерих го слагам на всичко - на картофи, на гъби, на лук и естествено на ориз. Когато се приготвя на слаба температура, пипера не става горчив, а сладък и овкусява много добре всяко ястие. Затова днес реших да ви покажа как да си направите такъв ориз, а по-нататък ще ви пусна и от другите ми любими ястия с ориз. 

******************************

  Продукти:

За задушения лук:


За ориза:

   
Чаша и половина ориз
  1 пакет замразени зеленчуци
  1 глава лук
♔  Домат / пожелание/   Подправка 10 зеленчука на Маги
  Сол
 Пикантина
  Черен пипер
  Червен пипер 

       Начин на приготвяне: 

1. Аз винаги първо почиствам ориза и го измивам седем пъти /хубаво е ако не ви се мие 7 пъти, то поне 4-5/ за да може докато се приготвя лука да се отцеди водата и да е готов за запържване веднага след него.

2. Предварително нарязаният лук се сипва в леко намазнен тиган, посолява се и се слага червен пипер за да го направи по-сладък и да му придаде хубав оранжево-червен цвят. Лукът се задушава на слаб огън /аз го захлупвам с капак, за да се задуши максимално и да омекне - не искаме да го запържваме/ и след около 10тина минути е готов. Готовия лук сипваме в по-голяма тава /аз използвам кръгла/ където по-късно ще добавим и другите продукти за ориза.

3. Отново намазняваме тигана и повтаряме процедурата само, че с ориза - сол, ориз, червен пипер. Ориза се запържва 3-4-5 минути докато не стане прозрачен. Принципно може и да не запържвате ориза, но аз го правя за да не се слепва и зрънцата да са хубаво отделени едно от друго.

4.Пакета със замразените зеленчуци слагам в една купа и седи около 4 минути под много топла вода в мивката, защото се получават полу-сварени зеленчуци, които имат много по-добър вкус от просто изсипаните замразени такива.

5. Готовият ориз също сипваме в тавата. Добавяме подправките, като може да сложите и микс сушени зеленчуци, ако искате да е още по-цветен. След това изсипваме 2/3 от пакета със замразените зеленчуци като аз избирам такъв, в който има повече червени чушки, за да се придаде на ориза още по-"червен" вид. Олио не слагаме в тавата, освен ако не искаме да стане много мазно.

6. Следващото много важно нещо е вода. Съотношението ориз-вода е 1:3 и тъй като ние сме сложили чаша и половина ориз, ще сложим 4 чаши и половина вода. След това разбъркваме за да се омешат продуктите и печем в предварително загрята фурна /отгоре и отдолу с вентилатор/ на 220 градуса. 

7. Оризът става готов за около 40 минути, но го наблюдавайте, за да може, ако му е свършила водичката, да се долее още малко. Когато е почти готов може да сложите и няколко лъжички доматен сос или домат по желание.

Щом стане готов ориза, изваждаме и поднасяме /по желание поръсваме с магданоз/.

Tagged:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org