Ябълков щрудел ~ ...A Spoonful of Happiness

петък, 31 януари 2014 г.

Хо-хо-хо и честит втори сняг !  ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃ ☃
Здравейте приятели,
в това студено и неприветливо време, когато от студ се пука дърво и камък и никой не смее да си покаже носа навън, какво по-хубаво и стоплящо от един вкусен щрудел. Рецептата е икономична откъм продукти, а в същото време резултатът е много апетитен. Също така ябълките безпроблемно може да се заменят с круши, сини сливи, праскови или малини и пак ще стане щрудел за чудо и приказ. Като днес имам и една много работлива и талантлива госпожица за помощник - Християна. Цъкнете → ТУК !

 ******************
Щрудела е от десертите, които се приготвят бързо и сравнително лесно, особено когато се ползват готови кори. Желателно е да бъде сервиран до няколко часа, след като е бил приготвен, докато коричката му е хрупкава, а вътрешността  сочна. 
- Maria Miteva-Christou

Необходими продукти: 


♤  Точени кори Бела Фамилия – 500гр.
  Килограм ябълки – настъргани
♤  Захар 
  Олио 
♤  Орехи 
  Канела 

Подготовка на продуктите:

1.  Първата стъпка от рецептата е подготовката на плънката. Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно ренде. Изсипете настърганите ябълки в купа. Съветвам ви да правите това постепенно докато приготвяте и навивате корите на щрудела за да не потъмняват и преседяват настърганите ябълки.


 2. Орехите се смилат в мелничка за орехи на ситно.

 Начин на приготвяне:

Намазвате тавата с олио. В случая използвах силиконова четка, но не е толкова качествена като тези от естествен косъм /много по-трудно се нанася олиото и не е равномерно./

След това готовите кори се разпределят по две, като само горната се намазва с олио. Ако правите руло не с две кори, а с една има по-голяма вероятност кората да се скъса по време на навиването и сместа да изтече, затова за по-голяма сигурност навивайте рулата с две кори. 
Плънката на щрудела се разпределя равномерно на всяка кора в следния ред: ябълка, орехи, захар и канела.


Важно е да не се слага прекалено много плод или прекалено много орех, за да не стане твърде дебела навитата кора или да не успее да се изпече качествено отвътреТака трябва да изглеждат горе долу готовите кори преди да започнете да ги навивате:

Готовата кора се навива внимателно на руло като се придържа с пръсти в двата края и средата. Стремим се да е стегната и еднакво дебела.
Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат.
След като наредите рулата в тавата намажете корите отгоре с олио като се стремете да сложите между тях, а също и в краищата. След това поръсете отгоре със захар / може да се замести с кафява захар/.

Нарежете внимателно щрудела с остър нож. / това се прави предварително, защото след като се изпече ще е твърд и ще се начупва/. Аз го режа първо в средата за да се получат две големи парчета и после всяко едно от тях отново на половина. По този начин парчетата стават сравнително еднакви. При второто нарязване може да се реже малко по-вдясно с цел най-крайните парчета да са по-големи, защото техните краища ще се изпекат най-много и ще станат  по-сухи. Печем в предварително загрята фурна по средата с вентилатор отгоре и отдолу на 180-200 градуса за около 30-40 минути.  
Важно е да не печете щруделът на силна фурна, защото така плънката няма да се изпече и ще остане кашкава.

След като се зачерви щруделът е готов. Изпеченият  щрудел се оставя да изстине. Може да се намаже с малко  масло, за да не се чупят корите, когато се реже.


 Когато сте установили, че вече е изстинал, щрудела е готов за консумация. Може да се яде и топъл, но според мен не е толкова вкусен. Ако не ви се чака го изнесете на балкона, но за 15тина минути, защото сега е толкова студено, че по-скоро ще замръзне. 
Сервирайте в чинийки със захар, пудра захар, шоколад или чист.

Една - две ябълки, лист бутер тесто, шепа орехи, лъжичка захар и щипка канела, отново лист бутер тесто, една-две ябълки, шепа орехи, лъжичка... и щрудела е готов!
Благодаря ви и добър апетит.

Tagged:

2 коментара:

  1. Мммммммм, сладки спомени........Още усещам как се топи в устата този щрудел. Сладкият вкус на златна превъзходна с леко киселата жилка на късната есенна червена ябълка, а между тях парченца полендашки орех окъпан с канеления аромат на далечна Русия. Благодарна съм, че съм сред малцината успели да се докопат до това изкушение. Успех и при следващите ти рецепти Мими, и знай че всички много те обичаме.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря звучи дори по-хубаво отколкото всъщност е. <3

    ОтговорИзтриване

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org