Чай от босилек ~ ...A Spoonful of Happiness

петък, 24 януари 2014 г.

Пиенето на чаша чай всеки ден може да доведе аптекарите до разорение. - Китайска поговорка

Здравейте! Днес реших да споделя с вас една интересна рецепта за чай, за която научих наскоро. Не съм и предполагала, че босилекът е полезен за толкова много неща и има такова широко приложение. Използва се при кашлица,  бронхит, ангина, астма, гастрит, за апетит и предполагам за още много други неща. Инхалациите с билката дори облекчават запушването на носа. След като проучих и прочетох много положителни коментари за чая от босилек, реших непременно да го пробвам и да го споделя с вас. 

* Малко уточнение:
Аз използвах босилек под формата на подправка за приготвянето на чая, но се използват както пресни листата от билката така и опаковки с ронени листа и цветове /има ги в аптеките/.

Какво ще ви е необходимо за чая:

♨  Орехи
♨  Мед
♨  2 супени лъжици босилек

Как да си го приготвите:

1. В малка тенджерка или какъвто и да е среден съд сипвате 400-500мл вода /в зависимост колко чая искате да приготвите/ и след като водата заври добавяте леко натрошени орехи и 2-3 супени лъжици босилек /в зависимост от водата/.
2. Оставяте да поври 1-2 минути на среден огън, намалявате а много слаб и оставяте още 5 минути да се запари хубаво /като преди да го покрия с капак аз добавям в сместа и една лъжица мед/.
 3. След като чая се е запарил хубаво, следващата много важна стъпка е прецеждането му. Хубаво е да използвате много фина и ситна цедка /за пример ще ви покажа моята, която е средно ситна, и ако правех чая от листа и цветове щеше да е идеална, но в моя случай, пропусна най-ситните частици/.


 4. В готовият и прецеден чай се слага една лъжичка мед /или повече според предпочитанията/ като може да се изстиска и малко лимон. След това се сервира средно топъл.
Дано съм ви била полезна. На болните пожелавам бързо оздравяване и нови сили, а на здравите - крепко здраве и бодър дух!

Tagged:

1 коментар:

  1. при термична обработка медът губи всякакви полезни свойства и се превръща в обикновена захар.. най- общо казано. т.е. няма никаква нужда да го слагаш докао ти ври водата. пък ако нямаш достатъчно ситна цедка, винаги може да 'облечеш' наличната си с марля. поздрави и наздраве

    ОтговорИзтриване

...A Spoonful of Happiness © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org